El govern de la Generalitat destaca de Cabré la seva contribució al món de la demografia i la geografia, i de Vallverdú, la tasca com a narrador, poeta, dramaturg, lingüista, traductor i assagista, especialment en el món de la literatura infantil.
dimarts, 26 de novembre del 2019
Medalla d'Or de la Generalitat de Catalunya per Anna Maria Cabré i Pla
El govern de la Generalitat destaca de Cabré la seva contribució al món de la demografia i la geografia, i de Vallverdú, la tasca com a narrador, poeta, dramaturg, lingüista, traductor i assagista, especialment en el món de la literatura infantil.
dimarts, 1 d’octubre del 2019
Dia Internacional de l'Estadística : Estadístiques dels Piera de Les Corts
A data d'avui són 1.692 persones dels quals 956 són homes i 726 dones.
Primera cosa sorprenent que podem observar és la gran diferència entre homes i dones.
Els noms més freqüents d'aquests 956 homes són els següents :
Els noms més freqüents per les 736 dones són els següents :
Observem que el nom més posat és el de Maria, seguit de Josepa i totes les seves variants i en tercer lloc Carme. Podem veure entre les noms més posats el de les dues patrones de Barcelona : Mercè i Eulàlia. Crida l'atenció el nom de Joaquima que potser actualment no és molt corrent. En total hi ha 134 noms diferents.
Si mirem els cognoms d'aquestes 1.692 persones podem veure que hi ha 1.136 persones, un 67%, que porten el cognom Piera ja sigui com a primer o segon cognom i que hi ha 74 persones que els seus dos cognoms són Piera.
Podem veure que tant en el primer cognom, com en el segon cognom el més comú és el cognom Piera, una cosa força normal tractant-se dels descendents del matrimoni Piera Duró i on la majoria de descendents ha estat homes.
divendres, 13 de setembre del 2019
Josep Piera Corts

Per saber-ne més :
Web Història de Sarrià
Padró de Sarrià 1828
Definició de pordiosero en el web de la RAE : Real Academia Española
Diari 20 minutos. Secció : Ya está el listo que todo lo sabe
dijous, 20 de juny del 2019
Can Cases
Una altra masia de les Corts on van viure membres de la família Piera és Can Cases. Informació sobre aquesta masia no n'hi ha gaire. A no ser que consultem el llibre de referència sobre les masies a les Corts de la Imma Navarro. Sobre la relació entre la masia de Can Cases i la família Piera diu el següent:
"En el número 19 de la Travessera de les Corts entre el carrer del Prat d'en Rull i de Berguedà, s'alçava un antic mas de planta rectangular i dos pisos d'alçada sense golfes, conegut popularment com a Can Cases o la casa gran d'en Cases, perquè aquest fou el cognom del propietari que la construí...
Des de 1880 el mas pertanyia a una branca de la família Piera, descendent de Jaume Piera i Closas
![]() |
Can Cases aproximadament 1920 (AMD de les Corts) |
El 21 de desembre de 1879, els germans Jordà, Anton i Adolf, vengueren la casa amb tres solars de terreny a Josep Piera i Piera, pagès de Les Corts, per 3250 ptes.
Josep Piera era fill de Vicenç Piera Amigó, de qui rebé en herència, a més d'algunes peces de terra - entre les quals destacaven "lo camp del Soldat" i "l'Oliverà"-, quatre mules, els arreus dels animals, cinc carros, sis arades, dotze portadores, sis bótes i altres estris i mobles. Fins s la compra de Can Cases havia residit a la casa de camp número 8 del poble de les Corts, però llavors es traslladà a la número 19 de la Travessera, on signa el seu testament el primer de novembre de 1883, tot i que morí deu anys més tard.
L'hereu i successor fou en Vicenç Piera Galtés, l'últim membre de la nissaga que es dedicà a pagès, ja que l'any 1929 vengué la propietat a l'Ajuntament de Barcelona per 53.200 pessetes. L'ajuntament enderrocà la casa un any més tard per permetre l'eixamplament de la Travessera, però en una petita porció segregada de 75 metres Josep Piera Estruch, fill de Vicenç, edifica juntament amb els seus socis, Sangés i Capdevila, un magatzem que es dedicà a la fabricació de vernissos i pintures registrades amb la marca Schangeline."
Per saber-ne més :
divendres, 10 de maig del 2019
Fideueria Raventós
![]() |
Foto d'Eduard Fons Raventós |
- Al carrer setce número 3 vivien la família Duran i Piera, composta pel pare Joan Duran, nascut el 1794 i d'ofici xocolater, la muller Eulàlia Piera, nascuda el 1799 i els fills Ignasi nascut el 1823, sastre, el Joaquim nascut el 1827, teixidor i el Josep nascut el 1835 i de professió semoler.

- I al carrer major número 42, vivia la família Parrot i Piera, composta per la Rita Piera Castells nascuda el 1797, dedicada a la "cacherreria" i els seus fills Ignasi Parrot Piera, nascut el 1831 i Eulàlia Parrot Piera nascuda el 1836.
Per saber-ne més :
Viquipèdia : Bullanga de 1835
Web : Arrels familiars d'Eduard Fons Raventós.
Llibre: Històries de Sarrià. Records de Cal Fideuer
Diari Avui: Els fideuers Raventós de Sarrià (16 octubre de 1983)
Tesi de Doctorat: Estat i poders locals a la Catalunya del segle XIX a trevés d'un estudi de cas : Sarrià 1780-1860
dijous, 31 de gener del 2019
L'últim passatge, un tribut artístic per al Passatge Piera i la Colònia Castells
Tal com se'ns diu en la presentació del projecte, és un tribut a totes les famílies que hi van viure i que malauradament s'han perdut per sempre.Recomano accedir als diferents enllaços que hi ha al final de l'entrada.
"Este proyecto ha sido concebido como un tributo a una comunidad que vino a Barcelona en el 1923, durante los años de crecimiento económico y urbanístico, a trabajar en la auge de la construcción que se generó a expensas de la Exposición Internacional de 1929. Una comunidad, que casi 100 años después, se encuentra actualmente en la recta final de su desalojo y a la espera de la demolición inminente de sus hogares.
L’últim passatge es una exposición íntima, fruto de conversaciones informales mantenidas con vecinos del Passatge de Piera y la Colònia Castells, en la terraza del Bar Byrris. Durante estas reuniones con los vecinos, se ha hablado sobre cómo fue la vida en la Colònia, la relación íntima entre vecinos y su proceso de desalojo y realojamiento a pisos nuevos en las calles Entença y Morales.
Estas conversaciones han formado los fundamentos conceptuales de las obras creadas por los artistas: Katerina Ashche, Lucy Costelloe, Netai Halup, Marc Larré, Lola Lasurt y Rachel Quaday. Las obras se presentan ahora in situ, invitando al visitante a recorrer el Passatge de Piera, entrar dentro de una casa ya tapiada y reabierta específicamente para este evento; y visitar el espacio donde estaba situada la Colònia Castells o, tal y como la llamaban sus habitantes, “el pueblito”.
Los artistas han conocido a los vecinos participantes en este proyecto, y después de escuchar su narrativa y enriquecerla con investigación, la han utilizado como base conceptual para su creación, formando así un vínculo entre la obra y el entorno personal, social y histórico.
Se invita, así, al visitante a volver la mirada atrás y a comprender los factores que contribuyeron a formar esta identidad vecinal. Se le invita, asimismo, a contemplar el valor de un lugar que pasa desapercibido a demasiada gente, para volver su mirada al futuro y reflexionar sobre ello de un modo positivo y activo."
Per saber-ne més :
Web Alexia Medici : L'últim passatge
Web Alexia Medici : El recorregut artístic (les obres)
Facebook : L'últim passatge
Web La Vanguardia : Un barri que es va fer família
Web línialescorts: Un estil de vida que s'apaga: els últims dies de la Colònia Castells
Bloc els Piera de Les Corts : Passatge Piera