dimarts, 7 de desembre del 2010

Enric Gomà i Ribas

Avui, navegant per Internet he fet una troballa excepcional... la veritat és que no sé com he anat a parar fins al web del diari Avui.

M'he trobat el que sembla una carta al director, del dia 4 d'agost del 2010, on l'Enric Gomà explicava la seva disconformitat a la prohibició dels toros a través de les vivències d'una de les branques de la seva família... i la família seguidora dels toros són els Piera de Sants.

"Mala tarda

L'endemà de la prohibició de la festa dels toros, Núria Riquelme entrevistava el banyolí Salvador Boix, l'apoderat de José Tomás, a El món a RAC1. Indignat i dolgut, Boix declarava: “A mi m'han tallat una part de la meva cultura”. Com a mi. Una branca familiar meva, els Piera, fills de Sants, sentia passió per la festa dels toros. A començament de segle, el besavi Antoni Piera Jané seguia el torero El Gallo, a l'estiu recorria tot Espanya per veure tantes corridas com podia. Els seus fills Antoni i Josep, quan no els feia el pes la corrida de la Monumental, agafaven el cotxe i se n'anaven a la de Les Arenes. El dia que va morir Manolete tota la família es va posar de dol i l'oncle Josep va plorar. Als anys cinquanta, un jove Antoni Ribas, el director de cinema i oncle meu, va donar la mà a Ordóñez després d'una gran faena i de l'emoció no se la va rentar en quinze dies. Vaig començar a anar a toros amb ell als dotze anys –ara està prohibit– i em va ensenyar a admirar i estimar l'art del toreig, tarda a tarda. Si la corrida el decebia, rondinava: “Van sortir sis toros, tots eren dolents, aquesta fou la causa de cremar els convents”, quarteta que narra com van començar les bullangues de 1835 a Barcelona. Davant de l'elegància pausada i el valor serè de José Tomás, esclatava d'alegria i em repetia el que deia Belmonte: “Se torea como se es”.

Sóc independentista i m'agraden els toros. Potser algun dia serem independents, però si el preu a pagar és la uniformitat, l'obediència a un patró únic, sincerament, no crec que valgués la pena."

Per tant, també podem dir que és nebot de Manuel Ribas i Piera, germà d'Antoni Ribàs i Piera.

Buscant per la xarxa també he trobat un web amb el seu currículum com a guionista :
http://www.guionistes.cat/index.php/curriculums/320-gomenric

Actualment, els dimarts i dijous, té una secció al programa de Catalunya Ràdio : El Cafè de la República dirigit per Joan Barril.
http://www.catradio.cat/seccio/2214/La-veu-humana-amb-Enric-Goma/programa/694/El-Cafe-de-la-Republica


Webs amb més informació :
Article del diari Avui

Articles de La Vanguardia on es parla del germà d'Antoni Piera Jané, Salvador. En els quals es fa referència a la seva afició pels toros :

http://hemeroteca.lavanguardia.es/preview/1887/08/20/pagina-8/34694626/pdf.html?search=corrida%20piera
http://hemeroteca.lavanguardia.es/preview/1887/08/13/pagina-2/34697278/pdf.html?search=corrida%20piera
http://hemeroteca.lavanguardia.es/preview/1939/08/11/pagina-3/34696758/pdf.html?search=Salvador%20piera

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada