diumenge, 12 de setembre de 2010

Miquel Piera i Martí

Balneari de Vallfogona
Avui, parlaré sobre el mossèn Miquel Piera i Martí (1 de novembre de 1854-8 d'agost de 1936) fill de Grau Piera Sagués de Les Corts i Maria Carme Martí Ortal de Gràcia.


De la seva biografia, trobada a l'Arquebisbat de Barcelona (http://www.cultura.arqbcn.org/elenchus/preveres.pdf), podem destacar tres punts :
  • Va ser director del col·legi Sant Ramon de Penyafort de Vilafranca del Penedès, tal com també ens confirma també el llibre : 'Esglesia i societat a la Catalunya contemporània' de Josep Massop i Muntaner, on va donar classes de Filosofia i Retòrica poètica.
  • A causa d'una malàltia cutània, el seu metge li recomena prendre aigues de Vallfogona, tal va ser l'èxit de la seva recuperació que conjuntament amb el seu germà Antoni Piera i Martí i llur muller : Remei Hill van fundar el Balneari de Vallfogona de Riucorb al 1901, cosa que va comportar la dinamització de l'economia local. Pel que sembla el Balneari de Vallfogona ha estat present en la família Piera de forma continuada en els darrers anys :

Remei Hill (cunyada) : Té una sardana per a piano dedicada 'El Balneari de Vallfogona' (1953) d'Adolf Cabané i Pibernat.


Isidre Piera Hill (nebot) : Autor del llibre'Vallfogona de Riucorb Setanta anys de Balneari' (1984).
Antoni Ribas i Piera (nét d'un cosí germà) : Autor del llibre 'Els pecats del Balneari' (1995).
  • I per últim, potser el punt més interessant genealògicament, podem observar que en el text es fa referència a que el mossèn Miquel Piera va realitzar el sermó per Sant Antoni Abad en la parròquia de Sants durant més de 40 anys. I que la branca dels Piera que vivia en aquella barriada cuidava de l'altar del Sant, així com de la seva festa. Qui podien ser els Piera de Sants i que tenien una devoció per Sant Antoni Abad ?
Cal recordar que anteriorment (http://canfarinetes.blogspot.com/2010/05/cal-ros-del-maiol.html) ja havíem parlat de la branca dels Piera que estàven a Cal Ros del Maiol, actualment l'Escola Perú al carrer Sagunt de Sants. Aquests Piera es dedicaven en un inici a l'explotació d'algunes de les pedreres de la muntanya de Montjuic i al seu transport amb carros tirats per mules fins la ciutat, més endavant es van dedicar a la construcció(empreses FOCSA i FCC). Cal recordar que Sant Antoni Abat és el patró dels animals domèstics o de treball i que en aquesta data, 17 de gener, tant els traginers o carretistes celebraven la seva festa grossa.

Aquests Piera eren : Antoni Piera Sagués i els seus fills Anton i Salvador Piera Jané, oncle i cosins respectivament de Miquel Piera Martí.

Faltaria confirmar documentalment que aquests eren els Piera dels quals es parla en la seva biografia.

Enllaç al google books del llibre : esglèsia i societat a la Catalunya contemporània :

http://books.google.es/books?id=2qVD957MjtIC&pg=PA404&lpg=PA404&dq=miquel+piera+marti&source=bl&ots=tsllsQn5QL&sig=_XnXJ3I5jeNYoknrrr3qVCiqMOY&hl=es&ei=46uMTMiyFsWOjAfwudWHBg&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=5&ved=0CCEQ6AEwBDgK#v=onepage&q=piera&f=false
Opuscle de Vallfogona de Riucorb : http://www.vallfogona.altanet.org/media/upload/arxius/nouopuscle.pdf
Web sobre els balnearis de Tarragona : http://www.balneariostarragona.com/vallfogonaderiucorb.html
La memòria del temps : http://www.gencat.cat/diue/doc/doc_36420796_1.pdf
Web sobre la cobla 'El Balneari de Vallfogona' : http://www.musicsperlacobla.com/es/obra.php?codi=1.3CabPib004Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada