dijous, 21 de juliol de 2016

Inoblidable Cusola. Una anècdota del Barça inèdit


El passat mes de març d'aquest 'any 2016, l'editorial Roca va publicar un llibre titulat 'Barça inèdit. 800 històries de la història' de Manuel Tomás i Frederic Porta, el qual és un trencadís dedicat a la història barcelonista.

Fa uns mesos ja vam parlar de l'anècdota sobre el jugador del Barça Vicenç Piera, avui toca parlar de l'anècdota 362, on es parla d'en Pere Cusola.
"362. Inoblidable Cusola.
Pere Cusola ha estat un dels inoblidables treballadors de llarga trajectòria del Barça. Havia nascut a Can Planes, la que amb el temps seria La Masia del Barça, fill de la família de masovers establerts en aquella casa rural, on conreaven tomàquets, albergínies, blat, ordi i civada als terrenys de l'actual Camp Nou, mentre contemplava la bòbila que funcionava a l'actual esplanada de la tribuna. I és que la Masia era una 'casa de labranza, compuesta de bajos, un piso y desván, establo y demás dependencias y noria con aljibe' que datava ni més ni menys que de l'any 1702.
Cusola va ser atleta del Barça des de la temporada 1943-44 i va arribar a ser campió d'Espanya als cinquanta quilòmetres marxa. Malauradament, es va haver de retirar prematurament de la pràctica esportiva en perdre un braç en un accident. Els anys 1956-57 Cusola va ser el guia de les visites a les obres de construcció de l'Estadi i des del 1965 fins el 1986, va ser porter dels vestidors del primer equip. Era conegut com 'l'home del milió d'amics', per ser aquesta la xifra aproximada de visitants de l'estadi en construcció.
Una dada desconeguda sobre el gran Cusola: a partir de la inauguració del Camp Nou, el 24 de setembre de 1957, va passar a ser l'encarregat del manteniment de la gespa de l'Estadi, just en el lloc on anys abans havia plantat tomàquets. El que no era de domini públic és que aprofitava les tardes per fer-hi classes de clandestines de català a alguns empleats del Barça en les seves hores lliures. I l'escenari no podia ser més apropiat, l'aparentment abandonada Masia, un recinte que no es convertiria en seu social del Club fins el 1966."

Per saber-ne més :
Entrada en el bloc 'Els Piera de Les Corts' : Buscant l'home del milió d'amics : Pere Cusola Piera.
Entrada al bloc 'Els Piera de Les Corts' : Buscant l'home del milió d'amics : Pere Cusola Piera (II)
Entrada en l'Editorial Roca del llibre 'Barça inèdit'.
Notícies Barça sobre el llibre en el web Racó Blaugrana.
Entrada en Libros Google Play de "Barça Inèdit"
Entrada a la Viquipèdia de Frederic Porta Vila

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada