dijous, 1 d’octubre de 2015

Vicenç Piera Prats... un capellanet molt distingit

Llegint el llibre de Quadern gris de Josep Pla i Casadevall veiem que el dia 17 de novembre de 1918 parla d'un Vicenç Piera :

"17 de novembre de 1918

Passo una gran part de la tarda amb mossèn Vicenç Piera. És un capellanet molt distingit, fill del sastre Piera. Tenen dinerons.
Mossèn Vicenç té un aire de perplexitat i d’astorament perpetus: fa l’efecte que no sap mai ni el que ha de fer ni el que ha de dir. Això li dóna un aire d’home espiritual, graciós, obedient i submís. És un home girat cap endins. Quan se li explica una facècia, mossèn Vicenç no fa cap comentari, es queda amb els ulls blaus molt oberts, però es veu que frueix per dins. En ell, tot passa a dins.
En un moment que ens parla de les seves afeccions literàries, diu que de jovenet escriví una poesia la idea de la qual consistia a afirmar que hi ha una cosa més bella que una cosa bella, que és la seva ruïna. En el fons del fons, és una idea absolutament ortodoxa –encara que sembli romàntica– i d’un catolicisme cent per cent. Però aquesta forma de la sensibilitat no ha estat mai sant de la meva devoció –i ho sento, car tinc mossèn Vicenç en gran apreci."

Podria ser un altre membre de la família dels Piera de Les Corts ? 

El resultat de les meves recerques han estat les següents :

Vicenç Piera Prats era mossèn, ordenat el 5 de juny de 1909. Va ser organista a Palafrugell designat pel bisbe el 1919. 

La seva partida de bateig es troba als Llibres de bateigs de Palafrugell (Palafrugell B14 (1880-1885) pàgina 429) : 
Nascut el 8 de març de 1884 a Palafrugell i mort el 22 de maig de 1950 a Horta - BCN. Era fill de Joaquim Piera de Mata (Palafrugell) i Dolors Prats Daubé (Palafrugell), tenia 5 germans : Maria, Xavier, Ernest, Teresa i Francesc. Els seus avis paterns eren : Vicenç Piera Caramellas (Sarrià -BCN) i Rosa de Mata Arnau (Blanes).

Sobre els seus pares, Joaquim i Dolors, podem trobar la dispensa matrimonial a l'Arxiu Diocesà de Girona amb data de 26 de gener de 1883.

La partida de bateig del seu pare, Joaquim, es troba als Llibres de Bateigs de Palafrugell (Palafrugell B10 (1852-1861) pàgina 115) : 
El seu pare Joaquim va néixer el 5 de desembre de 1856. Li van posar els noms de Joaquim, Antoni i Joan. Era fill de Vicenç Piera Caramellas (Sarrià -BCN) i Rosa de Mata Arnau (Blanes). Els avis paterns eren : Francesc Piera i Maria Caramellas. Conjugues a Sarrià. 

I buscant en la investigació d'Eliseu Toscas i Santamans : 'L'estat i els poders locals a la Catalunya del segle XIX a través de l'estudi d'un cas : Sarria 1780-1860'' he trobat que va existir un Francesc Piera Amich (Sarrià, 1790) defunció el 1852, fill de Magí i Teresa. Miner. Casat amb Maria Casanellas. Voluntari realista el 1827, cabo 2a esquadra, bayle 1831.
I que van tenir com a mínim aquests fills :
- Lluïsa Piera Casanellas nascuda el 1819. Filla de Francesch i Maria.
- Joaquim Piera Casanellas nascut el 1828 a Sarrià. Sastre impedit. Casat 1856 amb Mercè Baruel Balasch. 1860 casat amb Maria Compte Tataret.

Per tant, podria ser que aquest matrimoni entre Francesc Piera Amich i Maria Casanellas fossin els Francesc Piera i Maria Caramellas, conjugues de Sarrià i besavis de Vicenç Piera Prats ?

Però encara faltaria trobar la relació amb els Piera de Les Corts, l'únic Magí Piera que hi ha a la família és un que es va casar el 10 de novembre de 1709 amb Caterina Pagès...  


Per saber-ne més :
17 de novembre de Quadern gris.
Petita memòria de Vicenç Piera Prats a la Revista Baix Empordà (pàgina 44).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada