dilluns, 9 de juny del 2014

Un exemple de matrimoni endogàmic

Un exemple d'endogàmia és el matrimoni entre Francesc Piera Estadella (1837 Sarrià - 20 de febrer 1928 Barcelona) i Joaquima Piera Piera (1838 Santa Maria de Sants - 29 de març de 1930 Barcelona) cel·lebrat el 31 d'octubre de 1861 a Les Corts. La relació familiar entre tots dos era la de cosins quarts, tenint com a avantpassats comuns als seus quadravis : Vicenç Piera Amat i Marianna Closas.


Francesc Piera Estadella, nascut a Sarrià l'any 1837, era fill de Vicenç Piera i Piera i Teresa Estadella. Per tant, podem veure un altre cas d'endogàmia en els seus avis paterns : Francesc Piera Amigó (nascut el 1776) i Madrona Piera Prats (nascuda el 1790) eren cosins tercers o sigui que tenien uns rebesavis comuns, en aquest cas Guerau Piera Duró i Eulàlia Amat. 


En canvi, Joaquima Piera Piera ( 1838 Santa Maria de Sants - 29/03/1930 Barcelona) era filla d'un matrimoni endogàmic : Bru Piera Vidal (1804-1896) i Marianna Piera Castelló (nascuda el 1807) la relació familiar però és diferent. El pare d'en Bru, en Grau Piera Cuyàs era cosí tercer de la seva muller, Marianna. En aquest cas però, només tenen un rebasavi en comú, en Guerau Piera Duró l'explicació és que el rebesavi es va casar diversos cops i per tant tenen les rebesavies diferents.     

En resum tots quatre : Francesc, Madrona, Bru i  Marianna Piera tenen un avantpassat comú en Guerau Piera.

Fruit d'aquest matrimoni entre Francesc i Joaquima van nèixer vuit fills : Jaume, Vicenç, Joan, Anna, Joaquim, Teresa, Bru i Antoni Piera i Piera. 
  

Arbre genealògic de Vicenç Piera i Piera




Per saber-ne més :
Entrada a la wikipèdia sobre Endogàmia.
Esquela de Francesc Piera Estadella al diari La Vanguardia el dia 20 de febrer de 1928.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada