diumenge, 10 de juliol del 2011

Ser o semblar el Carrer de mitja galta

La setmana passada al programa de ràdio on col·labora l'Enric Gomà amb la seva secció La veu humana, va parlar de l'asimetria, una mania seva segons va comentar.

Escoltant la seva intervenció, a partir del minut 2:04 comença a explicar-nos l'anècdota sobre una de les intervencions del seu oncle Manuel Ribas i Piera en les reunions de veïns de casa : "Si canviem el terra de la meitat del pati i l'altre no, semblarà el carrer de mitja galta". On vol destacar l'asimetria del carrer, en aquest cas del pati.

Podem veure que aquesta denominació és força comuna al país, un exemple d'aquest fet és en el bloc de la Gimcana de les Llengües a l'Hospitalet de Llobregat :

"2. Quin carrer es va dir de Mitja Galta en els anys de la Segona República (1931-1936)?

a) La carretera de Santa Eulàlia
b) El carrer Major
c) El carrer de Prat de la Riba
d) L’avinguda de Josep Tarradellas i Joan
Solució : El carrer de Santa Eulàlia es va dir de Mitja Galta durant els anys de la Segona República, època en què l’anticlericalisme abolí totes les mencions religioses dels topònims hospitalencs. Aquesta denominació de “mitja galta” és general al país i s’aplica a les vies que només tenen cases en un costat. A l’Hospitalet, “semblar el carrer de Mitja Galta” significava estar desballestat o incomplet, i s’aplicava a feines inacabades, festes deslluïdes o famílies poc avingudes. "
Per saber-ne més :
- Exemples de carrers de mitja galta a poblacions Catalanes :

- Secció de "El Cafe de la república" : La veu humana.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada