diumenge, 17 de juny del 2012

Plaça de Cal Muns

En el nomenclàtor de la ciutat de Barcelona hi ha una referència al nom de la Plaça de Cal Muns. És una plaça situada a la Bordeta, al costat del carrer de Gavà. És relativament nova, ja que es va aprovar el seu nom el 3 d'octubre de 2007. Segons el nomenclàtor : 


"Can Muns, casa gran de pagès assenyalada amb el núm. 106, amb les seves quadres, era, sínia de ferro i dipòsit d'aigua, coneguda antigament amb el nom de Mas Soler. Francesc d'Assís Muns i Torns adquirí la finca per establiment que li atorgà Pau Rodés i Buatell, el 1892. Francesc d'Assís Muns va fer donació de la propietat al seu fill Bartomeu Muns i Pareras, el 1898. Aquest darrer va establir en emfiteusi la finca a Joan Pujol, fabricant, el 1901. En morir Bartomeu Muns, el 1910, fou hereu el seu fill Bartomeu Muns i Piera. Joan Pujol havia construït una fàbrica en aquell lloc, hipotecant la finca a favor de Josep Vilanova i Alsina, el 1903. La societat ¿Pujol, Solà Camps i companyia¿ no va reeixir. La propietat amb la maquinària fou adjudicada en pública subhasta a Josep Vilanova, el 1914, el qual la vengué a "Carbones y sus aglomerados, S.A.", representada per Ramon Monegal i Rafael Julià. El 1952 la finca fou adquirida pels germans Ramon i Josep Palou i Piera."

En la revista del districte de Sants-Montjuic de novembre de 2006 en Daniel Romaní ens dona una breu explicació de la nova plaça :

"El barri de Sants va ser un important focus industrial. Alguns dels terrenys ocupats per fàbriques fa uns quants anys han estat recuperats els darrers decennis com a espais públics per a l’ús dels ciutadans. Un dels primers a reconvertir-se va ser l’actual Parc de l’Espanya Industrial, el qual l’Ajuntament va urbanitzar al principi de la dècada de 1980 als terrenys de la que havia estat una de les primeres fàbriques de l’Estat a utilitzar el vapor a gran escala, l’anomenat Vapor Nou. Després n’han seguit l’exemple molts altres casos. Aquesta tardor ha quedat enllestida la urbanització de la plaça de Can Muns en un indret on hi havia les naus d’una fàbrica tèxtil. La nova plaça es troba entre el carrer Gavà –al mateix nivell que la plaça– i el carrer Rossend Arús –situat a un nivell superior, després d’un parterre de gespa en forma de talús–. A més d’elements de mobiliari urbà –bancs i papereres– i d’arbrat força dens, l’espai acabat d’urbanitzar té una zona de joc infantil, amb sorra fina a la base de cadascun dels elements de joc. Tot l’espai té un tancament de fusta."

Però, anem a veure quina relació tenien amb Els Piera de Les Corts :

Bartomeu Muns i Piera era fill de Bartomeu Muns i Pareras (1859-1910) i Dolors Piera i Ferrer (1854-1933 Barcelona), casats el 17 de maig de 1883 a l'esglèsia de Santa Maria de Sants, els testimonis van ser Jaume Estadella i Florencio Solanes de professió carniser. El matrimoni va ser inscrit en l'Ajuntament de Sants el 9 de gener de 1884, al volum 10, full 5, registre 3. 

La seva mare Dolors Piera i Ferrer era filla de Josep Piera i Piera i Madrona Ferrer casats el 22 de desmbre de 1847, els quals van tenir 5 fills : Dolors, Benet, Josep, Vicenç i Àngela.

La germana petita, l'Àngela Piera és l'àvia de l'Angelina Miró Piera. L'Àngela es va casar amb Carles Miró Pascual el 5 de setembre de 1891 a Barcelona. I van tenir dos fills : Carme i Alexandre.

Per saber-ne més :


Notícia sobre la Plaça de Cal Muns al www.el3.cat 
Notícia sobre la Plaça de Cal Muns del 13 de setembre de 2011 al www.el3.cat.
Guia Barcelona : Plaça Cal Muns

2 comentaris:

  1. Hola! La meva àvia paterna es deia Àngela Muns Gimeno i va néixer a Cal Muns l'any 1922 , la masia que era de la seva família.Els meus besavis paterns es deien Bartomeu Muns i Amparo Gimeno.

    ResponElimina